Přepravní proudy v kontextu principů cirkulární ekonomiky - Bajer, David (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato práce se zabývá přepravními toky zemědělských komodit a potravin. Jejím cílem je konkrétně tyto přepravní toky na úrovni krajů České republiky vyhodnotit, a to v kontextu principů cirkulární ekonomiky. Kromě obecně aplikovatelných zásad týkajících se oběhového hospodářství by měl transport také co nejméně zatěžovat životní prostředí. Jedním ze způsobů, jak tento problém řešit, je využití principu komparativní výhody. Základním předpokladem, na němž je tedy tato práce založena, je proporcionální vztah mezi komparativní výhodou a exportem. Tedy v případě, že roste komparativní výhoda, měl by růst i export a naopak. Pro zjištění potřebných dat byl použit systém dopravních statistik sydos.cz. Následně byly stanoveny ukazatele TBI (Trade Balance Index), vyjadřující míru exportu a NRCA (Normalized Revealed Comparative Advantage), který kvantifikuje komparativní výhodu. Pomocí korelační analýzy byl poté definován vztah mezi těmito dvěma ukazateli, a to pro obě zkoumané skupiny komodit. Na základě výsledků korelační analýzy byly následně přepravní toky vyhodnoceny. Dle zjištění této práce nebyly v přepravních tocích zemědělských komodit nalezeny principy cirkulární ekonomiky, protože nebyl splněn předpoklad úměrného vztahu komparativní výhody a exportu. Opačná situace však byla zjištěna u potravin, kde se principy cirkulární ekonomiky projevily, jelikož mezi komparativní výhodou a exportem proporcionální vztah existuje.
Transport Flows in Context of Circular Economy Principles
Keywords: cirkulární ekonomika; transport; přepravní toky; komparativní výhoda; korelační analýza; NRCA; TBI; circular economy; transport; transport flows; comparative advantage; correlation analysis; NRCA; TBI