Proces vyrovnání se rodiny s narozením dítěte se závažným zdravotním postižením. - Polívková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Předmětem bakalářské práce je proces vyrovnání se rodiny s narozením dítěte se závažným zdravotním postižením. V teoretické části se zabývám rodinou, jejími funkcemi, rolemi, a vztahy v rodině a rodinou jako systémem. Dále se věnuji etiologii a klasifikaci zdravotního postižení, podrobněji rodině a dítěti s postižením. Cílem práce je zjistit, jaké faktory ovlivňují proces smíření se s faktem narození dítěte se závažným zdravotním postižením (věk a vzdělání rodičů, postoj ostatních členů rodiny, přístup zdravotnického personálu a způsob sdělování informací rodičům), a dále ověřit, zda rodiče dostávají dostatek informací o zdravotním stavu dítěte, rozumí jim, a zda přijetí dítěte se zdravotním postižením rodinou, znamená novou dimenzi jejich života. V praktické části pomocí kvalitativního výzkumu zjišťuji cíle u pěti vybraných rodin. Sběr dat byl realizován prostřednictvím polostrukturovaného rozhovoru a narativního výzkumu s rodiči, v jednom případě i se sourozencem a v jednom případě byl přítomen i samotný muž s postižením. Výsledky výzkumu ukazují, že věk a vzdělání nejsou podstatným a ovlivňujícím faktorem, postoj ostatních členů rodiny částečně, avšak přístup zdravotnického personálu a způsob sdělování informací je při tomto procesu zásadní. Porozumění informacím o zdravotním stavu dítěte a jejich dostatečnost je ve výsledku individuální. Oproti tomu se rodiny jednoznačně shodují, že postižení vnímají jako novou dimenzi života.
The process of family coping with the birth of a child with severe disabilities.
Keywords: Proces vyrovnání se; rodina; rodina a dítě s postižením; zdravotní postižení.; Process of coping; family; family and child with a disability; disability.