Úskalí života rodin s dětmi dlouhodobě setrvávajících na ubytovnách - Kubešová, Stanislava (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se věnuje životu rodin s dětmi v ubytovacích zařízeních. Důvodem, proč některé rodiny dlouhodobě žijí v ubytovacích zařízeních, bývá nedostatek finančních prostředků, vysoké zadlužení, problémy s dodržováním povinností vyplývajících z nájemní smlouvy. Práce si klade za cíl zmapovat rizika spojená s dlouhodobým bydlením rodin s dětmi v těchto zařízeních. Dále zjišťuje, jaké jsou možnosti rodin s dětmi získat standardní bydlení a zároveň, jaká je jejich připravenost řešit povinnosti, které plynou z nájemního bydlení a současně porovnat názor samotných rodičů s názory odborné veřejnosti. Teoretická část práce na svém začátku objasňuje právo na bydlení jako základní lidskou potřebu, explikuje podmínky nájemní formy bydlení a ubytovacího zařízení, dále se věnuje integraci osob z vyloučených oblastí, nejsou opomenuty faktory, které ohrožují osoby dlouhodobě se zdržující v ubytovnách, instituce participující na řešení této problematiky, možné řešení této problematiky a s tím související poskytování sociálních dávek na úhradu bydlení. Praktická část je zpracována formou kvalitativního výzkumu, technikou polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumné šetření mělo dvě části, v první části jsem se zaměřila na názory rodičů, kteří žijí s dětmi dlouhodobě v ubytovacích zařízeních, druhá část výzkumu byla realizována s komunikačními partnery z řad odborné veřejnosti. Rozhovory byly uskutečněny ve třech ubytovacích zařízeních a na pracovištích jednotlivých partnerů z řad odborné veřejnosti. Z výsledků výzkumu vyplývá, že život v ubytovnách s sebou přináší velmi negativní důsledky, lidé zde žijí v sociálním odloučení v naprosto nevyhovujících hygienických i technických podmínkách. Tato situace má i negativní dopad na děti, kterým chybí kultura bydlení. Je potřeba jasně specifikovat vzájemnou spolupráci sociálních pracovníků působících na úřadech práce, obecních úřadech obcí s rozšířenou působností, na krajských úřadech. Při přechodu z ubytovacího zařízení do nájemního bydlení pomoci rodinám s úhradou kauce, zvýšit zaměstnanost, což je nejlepší nástroj proti sociálnímu vyloučení, zároveň stanovit horní maximální hranici úhrad za ubytovny. Přijmout zákon o sociálním bydlení, který by měl pomoci řešit bytovou situaci zejména rodin s dětmi, aby děti z těchto rodin mohly vyrůstat a žít trvale ve slušných podmínkách.
The life of families with children in the long term remaining in hostels.
Keywords: Sociální vyloučení nájemní bydlení ubytovací zařízení sociální bydlení integrace.; Social isolation Rental Hostels Social housing Integration.