Metody regulace výskytu plevelných trav v porostech jarních obilnin - Slabá, Jiřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce se zaměřuje na problematiku plevelných rostlin v jarních obilninách na pozemcích společnosti zemědělského družstva Čížová. Podnik se nachází v Jihočeském kraji 5 km od Písku. Vyhodnocení bylo provedeno početní metodou v období od jara 2011 do léta 2011. Problematika zaplevelení plevelnými rostlinami je jedním z hlavních negativních faktorů ovlivňující výnos a kvalitu obilnin. Počet plevelných rostlin, jenž se na daném stanovišti vyskytoval, byl pravidelně zaznamenán a vyhodnocen. Nejvíce vyskytujícím plevelem byla violka rolní, kdy zastoupení tohoto plevele dosahovalo cca 50 % z celého spektra plevelů, jenž se vyskytoval na zkoumaném pozemku. Dalšími plevelnými rostlinami byli penízek rolní a kokoška pastuší tobolka. V budoucnu můžeme předpokládat, že vilka rolní bude i nadále působit značné problémy. Ze závěrů lze konstatovat, že dlouhodobá regulace proti výskytu vytrvalých plevelů musí být prováděna pečlivě a musí být založena na kompletní ochraně, která se skládá z přímých a nepřímých metod regulace plevelných rostlin. Podcenění výskytu plevelů v plodinách může způsobit vážné problémy.
The occurrence of weed control methods in stands of grasses spring cereals
Keywords: plevele; violka rolní; výskyt; weeds; Viola arvensis; occurrence