Sestra z filosofického pohledu autorek vybraných ošetřovatelských koncepčních modelů. - Káplová, Hana (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce se zabývá tématem ''Sestra z filosofického pohledu autorek vybraných ošetřovatelských koncepčních modelů.'' Ošetřovatelské modely přispívají k rozvoji oboru ošetřovatelství jako samostatné vědní disciplíny. Jejich přínosem je obohacení teoretické části ošetřovatelství a zároveň napomáhají zkvalitňovat sesterskou praxi v konkrétních situacích. V praxi usnadňují plánování ošetřovatelské péče, pochopení problému a poskytují prvotní kriteria pro hodnocení dosažených výsledků. Cílem bakalářské práce je zmapovat informovanost sester o vybraných koncepčních modelech a zjistit, jak se sestry identifikují s hlavními složkami vybraných koncepčních modelů. Pro naplnění cíle byla zvolena metoda kvantitativního výzkumu, ve kterém byly vytvořeny tři hypotézy. Sběr dat byl proveden pomocí dotazníkového šetření. První hypotézou chceme potvrdit fakt, že sestry s vysokoškolským vzděláním znají obsah vybraných koncepčních modelů: F. Nightingale, C. Roy a M. Gordon. Dále zjišťujeme verifikaci druhé hypotézy: Sestry s jiným než s vysokoškolským vzděláním neznají obsah vybraných koncepčních modelů: F. Nightingale, C. Roy, J. M. Watson a M. Gordon. Třetí hypotéza zkoumá, zda sestry vnímají poskytování ošetřovatelské jako láskyplnou a obětavou činnost. Výsledky výzkumu jsou zpracovány pomocí grafů a tabulek. Výsledky práce poukazují na širokou základnu ošetřovatelství a její provázanost s praxí. K hlavním výsledkům výzkumu patří informovanost sester o vybraných koncepčních modelech a jejich identifikace s hlavními složkami vybraných koncepčních modelů. Přínos této práce spočívá v možnosti využití zjištěných poznatků pro studijní účely, ale také tyto poznatky realizovat během naplňování ošetřovatelských intervencí v péči o pacienta.
The Nurse from a Philosophical Perspective Based Upon the Authors of Selected Nursing Conceptual Models.
Keywords: Filosofie; koncepční model; Florence Nightingale; Marjory Gordon; Callista Roy; J. M. Watson; Philosophy; conceptual model; Florence Nightingale; Marjory Gordon; Callista Roy; J. M. Watson