Nezaměstnanost na Písecku - Šímová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem nezaměstnanosti v okrese Písek. Zkoumá a zjišťuje průběh nezaměstnanosti v letech 2007-2011 a to jak v těchto jednotlivých obdobích, tak i u vybraných skupin osob. Teoretická část se zmiňuje o trhu práce jako celku, významu a důležitosti práce pro člověka, dále o nezaměstnanosti, jejích druzích a příčinách, sociálním vyloučení. Rovněž se zabývá státní politikou zaměstnanosti, rizikovými skupinami na trhu práce a v neposlední řadě popisuje zkoumaný terén-Písecko. Praktická část je pak zaměřena na vývoj nezaměstnanosti v okrese Písek. Zkoumané období je od roku 2007-2011 a je zjišťován průběh nezaměstnanosti v tomto období a u vybraných skupin osob. Data jsou získána prostřednictvím analýz příslušných elektronických dokumentů týkající se nezaměstnanosti na Písecku.
Unemployment in the region of Písek
Keywords: Trh práce; lidský kapitál; nezaměstnanost; druhy nezaměstnanosti; nezaměstnaní; sociální vyloučení; státní politika zaměstnanosti; úřad práce; rizikové skupiny.; Labor market; human capital; unemployment; types of unemployment; unemployed; social exclusion; the state employment policy; labour office; risk groups.