Adaptace dětí v předškolním věku na vstup do mateřské školy - Ešnerová, Jana (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce je zaměřena na adaptaci dětí na vstup do mateřské školy. Cílem této práce je zprostředkovat vhled do dané problematiky prostřednictvím kvalitativního výzkumu a hledat možnosti, jak dětem toto období usnadnit. V teoretické části se zabývám vývojem a kvalitou citové vazby dítěte k matce, či k jiné pečující osobě, problematikou separace a adaptace a zvládnutím této zátěže. Praktická část je zaměřená na zjišťování situací a reakcí dítěte v době adaptačního procesu dlouhodobým pozorováním každého z těchto dětí po dobu 4 - 5 měsíců. Konkrétní poznatky ze sledovaných dětí, jsou uvedeny ve výsledcích výzkumu, který je doplněn o hloubkové rozhovory s rodiči.
Adaptation of pre-school children to admission to kindergarten
Keywords: dítě; adaptace; mateřská škola; citová vazba; separace; zátěž; child; adaptation; kindergarten; emotional attachment; separation; stress