Územní polarita socioekonomické diferenciace Španělska - Rauscher, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá územní polaritou socioekonomické diferenciace Španělska, která je sledována na základě ukazatelů rozdělených do tří skupin: ekonomické, sociální a politicko-kulturní. Hlavním cílem práce je provedení syntézy socioekonomické polarity vytvořením dvou pólů odlišné rozvojové úrovně, jádra a semi-periferie. Součástí syntézy jsou i popis hlavních determinantů vzniku disparit a specifika polarizace španělského prostoru. Práce je v analytické části doplněna mapovými výstupy jednotlivých indikátorů a v závěrečné syntéze pak vlastní územní polaritou, dělící Španělsko na vyspělejší a zaostávající část.
The Territorial Polarity of the Socioeconomic Differentiation of Spain
Keywords: územní polarita; socioekonomická diferenciace; regionální disparity; jádro-periferie; Modrý banán; jižní Evropa; Španělsko; territorial polarity; socioeconomic differentiation; regional disparities; core-periphery; Blue Banana; Southern Europe; Spain