Znalosti žáků ZŠ z oblasti evoluční biologie - tvorba didaktického testu. - Zahradníková, Milena (Jihočeská univerzita, 2019)
Hlavním cílem mé diplomové práce bylo vytvořit didaktický test, který se zabýval znalostmi žáků 9. ročníků na základních školách v oblasti evoluce. Literární přehled je zaměřen na pojem evoluce a jeho hlavní principy. Součástí rešerše je rámcový vzdělávací program, zvláště očekávané výstupy v evoluční biologii. Následně jsou rozebrány kvalifikační práce zabývající se problematikou evoluční biologie. Na závěr jsou informace o didaktických testech, jejich typech a aspektech. Pro zjištění míry znalostí z oblasti evoluce byl následně vyhotoven didaktický test, který byl zadán 252 respondentům v rámci regionu Jižní Čechy. Výsledky byly zhodnoceny a prodiskutovány.
Knowledge of primary school pupils from the area of evolutionary biology - creation of a didactic test.
Keywords: didaktický test; evoluce; znalosti; didactic test; evolution; knowledge