Uplatňování principu participace v domech dětí a mládeže - Čenovská, Petra (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zaměřuje na charakteristiku participace a její fungování v domech dětí a mládeže. V úvodu je definován cíl a námět práce, jsou stanovena jednotlivá témata. Další část práce pojednává o vývoji participace dětí a mládeže, vysvětluje pojem participace, upozorňuje na specifika a význam participace mladých a také se zabývá oblastí participativní pedagogiky. Druhá část se věnuje střediskům volného času. Pojem volný čas vysvětluje v souvislosti s dětmi a mládeží, je zde rozebrána kritéria a činnosti středisek pro volný čas, se zaměřením na domy dětí a mládeže. Je zde zmíněna funkce výchovy mimo vyučování a rozebrána otázka využívání volného času dětí a mládeže tak, aby jeho naplnění sloužilo k podpoře jejich aktivní participace. O fungování participace ve vybraných domech dětí a mládeže Jihočeského kraje pojednává závěrečná část. Jedná se převážně o průzkumnou složku, zaměřenou na zkoumání stupňů a forem participace v zájmovém kroužku.
Application of a participation principle in children and youth centres
Keywords: participace; děti a mládež; volný čas dětí a mládeže; střediska volného času; domy dětí a mládeže; průzkum participace; zájmový kroužek.; participation; children and youth; leisure time of children and youth; leisure time centres; children and youth centres; participation research; hobby group. The thesis is focused on characterization of participation and its function in children and youth centres. The aim and the subject of the thesis is defined in its introduction as well as individual topics.