Volby na Chebsku 1946 a 1948, komparace z pohledu hospodářských a sociálních dějin - Mičudová, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá situací na Chebsku po druhé světové válce v letech 1945-1948. Je zaměřena na poválečnou hospodářskou a sociální situaci oblasti a na volby, které proběhly v letech 1946 a 1948. V první části je přiblížen stav poválečného Československa v letech 1945-1948, nastíněn politický, hospodářský a sociální vývoj po válce, ustanovení Národní fronty Čechů a Slováků, jsou představeny politické strany, které měly právo vytvářet další osudy Třetí republiky. Druhá část představuje chebský kraj ve 20. století a naznačuje, kam se ubíral vývoj Chebska bezprostředně po válce, je zmíněn odsun německého obyvatelstva, následné problémy s osídlením. Třetí část je zaměřena na volby na Chebsku, na jejich průběh, výsledky, na případné kampaně jednotlivých stran, které byly v roce 1946 povolené - komunisté, sociální demokraté, národní socialisté a lidovci. Kapitola se zabývá také volbami 1948 v souvislosti s únorovým převratem.
The elections in the Cheb region in 1946 and 1948, comparison from the perspective of economic and social history
Keywords: volby; třetí republika; 1946; 1948; hospodářské dějiny; sociální dějiny; chebsko; politické strany; elections; third republic; 1946; 1948; economic history; social history; cheb region; political parties