Zpracování výlisků semen tykve olejné (Cucurbita pepo L.) na mouku a bílkovinný koncentrát - Pešková, Ema (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem této bakalářské práce bylo zhodnocení chemických a funkčních vlastností tykvové mouky a z mouky vytvořených frakcí dle jemnosti částic nad 250; 250-180; pod 180 mikronů a výroba tykvového proteinového koncentrátu. Mouka byla vytvořena z výlisků tykve olejné (Cucurbita pepo L.). V teoretické části je popsána botanická charakteristika a jsou popsány funkční a chemické vlastnosti tykve olejné. Praktická část se zabývá zjišťováním chemických vlastností: obsah dusíkatých látek, obsah sušiny, zbytkový tuk, obsah bílkovin a jaké je nejvíce zastoupená proteinová frakce tykvového proteinu. Z funkčních vlastností byla zjišťována rozpustnost ve vodě, vaznost vody a tuku a také emulgační aktivita. Závěr uvádí konečné výsledky této práce.
Processing of pumpkin seed pomace into flour and protein concentrate
Keywords: tykvový proteinový koncentrát; funkční vlastnosti tykvové mouky; odtučněná tykvová mouka; dusíkaté látky; tykvové výlisky; pumpkin protein concentrate; functional properties of pumpkin flour; defatted pumpkin flour; nitrogenous substances; fluted pumpkin