Evoluce imunitních proteinů z rodiny IDGF u čeledi slunéčkovití (Coleoptera: Coccinellidae) - Hodíková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2023)
Proteiny IDGF ze skupiny chitinázám podobných proteinů ovlivňují celou řadu biologických procesů u hmyzu. Tyto proteiny byly důkladně zkoumány u modelového organismu Drosophila melanogaster. U jiných organismů není o funkci IDGF proteinů mnoho známo. Tato práce je zaměřena na evoluci IDGF proteinů u brouků čeledi slunéčkovití. Dále byl zkoumán vliv hlístovkové infekce na indukci IDGF kódujících genů u slunéčka Harmonia axyridis.
The evolution of immune proteins from IDGF family at lady beetles family (Coleoptera: Coccinellidae)
Keywords: IDGF; chitinázám podobné proteiny; imunita; evoluce; brouci; slunéčkovití; hlístovky; infekce; Imaginal disc growth factors; IDGF; chitinase-like proteins; immunity; evolution; Coleoptera; Coccinellidae; nematoda; infection