UNDERSTANDING THE CHARACTER OF SHERLOCK HOLMES AS IT EMERGES THROUGH HIS COMMUNICATIVE INTERACTIONS IN THE BRITISH TV SERIES SHERLOCK BBC (2010) - Češková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato práce si klade za cíl uvést postavu Sherlocka Holmese skrze jeho verbální interakci v britském televizním seriálu Sherlock BBC (2010). Zaměřuje se na mluvenou interakci jako na jeden z hlavních prostředků utváření charakterového pojetí postav, jehož zkoumání poskytuje náhled na postavu Sherlocka Holmese a její vývoj v televizním žánru. Protože práce analyzuje verbální interakci fiktivní postavy, je uveden fenomén fiktivní konverzace. Tyto teoretické předpoklady jsou pak spolu s postupy konverzační analýzy využity pro zkoumání charakteristických znaků a porozumění postavy Sherlocka Holmese ve vybraných epizodách televizního seriálu Sherlock BBC (2010). Při vyhodnocování verbálních interakcí jsem identifikovala a vymezila klasické rysy salientních neřestí postavy Sherlocka Holmese, určených komparativní analýzou původní prózy a rané televizní adaptace, kterou doplňuji nově vypozorovanými tendencemi moderního zpracování, ve kterém se postava Sherlocka Holmese ocitá v centru Londýna 21. století. Analýzou daných episod seriálu byly zjištěny tři klíčové aspekty utvářející fiktivní postavu Sherlocka Holmese, které vycházely z původních Doyleových příběhů.
UNDERSTANDING THE CHARACTER OF SHERLOCK HOLMES AS IT EMERGES THROUGH HIS COMMUNICATIVE INTERACTIONS IN THE BRITISH TV SERIES SHERLOCK BBC (2010)
Keywords: Postava Sherlocka Holmese; Sherlock BBC; konverzační analýza; porozumění postavy; verbální interakce.; The character of Sherlock Holmes; Sherlock BBC; conversation analysis; understanding the character; verbal interaction.