Architektura v Českých Budějovicích 1850 - 1920 - Huřťáková Hašková, Sabina (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce Architektura v Českých Budějovicích 1850 ? 1920 přináší pohled na urbanizační proměnu města a jeho architektonický vývoj. S novými pracovními podmínkami, které přinášely nově vznikající továrny, a díky stavbě železnice přicházelo do Českých Budějovic nové obyvatelstvo. Tito lidé zde nehledali jen práci. Potřebovali také ubytování. To mělo za následek budování nových nájemních domů. Nejbohatší z nich pak nájemní domy opouštěli a stavěli si reprezentativní vily na okrajích města a v nově vznikajících předměstí. Sledovala jsem postupný růst budov důležitých pro městský život, jako byly hotely, restaurace, kavárny, později také obchodní domy a peněžní ústavy. Velkou roli ve vzdělání obyvatelstva hrály školy. V Českých Budějovicích vznikaly školy české i německé a postupem času si většina školních ústavů postavila vlastní školní objekty, jejichž výstavbou a architekturou jsem se zabývala v samostatné kapitole.V poslední části práce jsem seznámila čtenáře s novými budovami jako Městské (dnes Jihočeské) muzeum, Justiční palác, Okresní dům, Německý dům nebo s budovou českobudějovického nádraží. Sledovala jsem nejen okolnosti jejich vzniku, ale také jejich architekturu a osobnosti, jež se na jejich výstavbě podílely.
Architecture in České Budějovice 1850 - 1920
Keywords: architektura; České Budějovice; Josef Pfeffermann; architecture; České Budějovice; Josef Pfeffermann