Problematika ošetřovatelské péče o ženu s mimoděložním těhotenstvím - Žáková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce se zabývá problematikou ošetřovatelské péče o ženu s mimoděložním těhotenstvím. V teoretické části je stručně shrnuta anatomie a fyziologie ženských pohlavních orgánů, mimoděložní těhotenství, jeho druhy, příznaky, diagnostika a léčba. Následující část se pak zabývá psychologií ženy. Následuje kapitola o potřebách pacientky, o komunikaci a nakonec část, která se zabývá ošetřovatelským procesem o ženu s mimoděložním těhotenstvím. Cílem práce bylo definovat priority bio - psycho - sociálních potřeb žen s mimoděložním těhotenstvím. Byly stanoveny čtyři výzkumné otázky. Úkolem těchto výzkumných otázek bylo zjistit, jaké priority v oblasti bio - psycho - sociálních potřeb mají ženy po prodělaném mimoděložním těhotenství, dále jak byly uspokojovány potřeby těchto žen v rámci ošetřovatelské péče. Byla hledána odpověď na to, zda plán ošetřovatelské péče odpovídá prioritám bio - psycho - sociálních potřeb klientek a jaký ošetřovatelský problém (ošetřovatelská diagnóza) se u žen vyskytuje nejčastěji. V práci bylo využito kvalitativního výzkumu a to formou nestandardizovaného rozhovoru s pacientkami. Dále pak byla provedena analýza písemných dokumentů. Jednalo se jak o dokumentaci lékařskou, tak o dokumentaci ošetřovatelskou. Informace získané rozhovorem a analýzou písemných dokumentů byly následně zpracovány formou kazuistik. Byla provedena analýza ošetřovatelské dokumentace a na jejím základě byla provedena komparace s prioritami bio - psycho - sociálních potřeb klientek. Výzkumný soubor byl tvořen pěti ženami v reprodukčním věku, které byly hospitalizovány na gynekologicko - porodnické klinice s diagnózou mimoděložního těhotenství. Rozhovor s pacientkami proběhl vždy před jejich propuštěním do domácí péče. Bylo zjištěno, že pro pacientky s mimoděložním těhotenstvím je prioritní uspokojení jejich potřeb z oblasti psychologické. Dále pak bylo zjištěno, že v rámci ošetřovatelské péče byly tyto potřeby uspokojovány jen okrajově a nedostatečně. Plán ošetřovatelské péče neodpovídá prioritám bio - psycho - sociálních potřeb klientek a jako nejčastější ošetřovatelská diagnóza by měl být stanoven anticipační smutek. Práce může být návodem pro porodní asistentky, aby jimi poskytovaná ošetřovatelská péče plně uspokojila prioritní potřeby žen s mimoděložním těhotenstvím
Problematics of nursing care about women with extrauterine pregnancy
Keywords: Mimoděložní těhotenství; ošetřovatelská péče; ošetřovatelská diagnóza; potřeby; porodní asistentka; Extrauterine pregnancy; nursing care; nursing diagnosis; needs; midwife