Analýza infekčního potenciálu klonu "evropského" druhu B. garinii izolovaného ze severoamerických hlodavců s využitím laboratorních modelů infikovaných savců. - Smolenová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2018)
V našem předchozím projektu pomocí metody kultivace borelie na pevné půdě se nám povedlo rozdělit různé druhy spirochét a získat klonální populaci B. garinii z amerického izolátu ve kterém byla potvrzena přítomnost více druhů borelií. Tímto jsme prokázali přítomností "evropského" druhu borelie v jihovýchodních USA (konkrétně v Jižní Karolíně). Pomocí multilokusové analýzy různých úseků genomu amerického izolátu B. garinii bylo prokázáno, že získaný kmen B. garinii je odlišný, od již popsaných evropských a asijských kmenů tohoto druhu. Dalším logickým krokem v tomto směru, a hlavním cílem předloženého projektu, je zjištění patogenního potenciálu izolovaného klonu B. garinii. Pokud se prokáže, že popsaný americký izolát B. garinii má patogenní potenciál na laboratorních zvířatech mohlo by to byt důležité pro veřejné zdraví obyvatel jihovýchodních USA, jelikož by to mohlo potvrdit existenci ve zmíněném regionu LB s významně odlišnými klinickými příznaky. Dalším cílem projektu je vyhledávání a izolace jiného "evropského" druhu borelie, B. afzelii, přítomného jako ko-infekce ve vzorcích z jihovýchodních USA. Přítomnost DNA B. afzelii byla zjištěná v průběhu předchozí analýzy izolátů borelie z kolekce ústavu pro pobřežní vědy (James H. Oliver, Jr., Institute for Coastal Plain Science (ICPS) v Statesboro, USA). Cílem tohoto hledaní je získaní klonálních populaci spirochét B. afzelii, čím by se potvrdila teorie přenosu spirochét přes oceán.
Analysis of the infectious potential of the "European" strain isolated from North American rodents using laboratory models of infected mammals
Keywords: B. garinii; B. afzelii; geografické rozšíření borelií; saní klíšťat na umělé membráně; infekční potenciál; B. garinii; B. afzelii; infection; "european"species in USA