Funkcionální programování v Javě - Vysocký, Milan (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této bakalářské práce je v teoretické i praktické části představit funkcionální (deklarativní) programování se všemi jeho hlavními rysy, analyzovat jeho implementaci a porovnat ho s objektově orientovaným (imperativním) programování. Teoretická část je zaměřena na funkcionální programování, kde budou objasněny jeho základní principy, realizace v Javě a důvody, proč tento druh programování vůbec vznikl. Pomocí poměrně nových rysů jazyka tzn. lambda výrazy, datovody, implicitní metody, funkční rozhraní, jejichž implementace bude mimo jiné také dopodrobna analyzovaná, budou představeny možnosti funkcionálního programování v Javě. Pomocí srovnání mezi funkcionálním programováním a programováním objektově orientovaným se zváží výhody a nevýhody jednotlivých přístupů. V praktické části bakalářské práce bude naprogramováno několik vlastních praktických řešených příkladů, na kterých je vidět použití všech výše uvedených rysů jazyka.
Functional Programming in Java
Keywords: Funkcionální programování; Deklarativní programování; Lambda výrazy; Implicitní metody; Datovody; Funkční rozhraní; Java 8; Functional programming; Declarative programming; Lambda expressions; Default methods; Streams; Functional interface; Java 8