Varianty překladu německých kompozit do češtiny (doloženo na překladech ekonomických textů) - Vonášková, Jiřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Pro překlad německých kompozit do českého jazyka existuje velké množství variant. Důvodem je fakt, že v německém jazyce zaujímá nejdůležitější místo mezi slovotvornými typy kompozice, v českém jazyce je hlavním slovotvorným typem odvozování. To je také příčinou skutečnosti, že není vždy možné přeložit kompozitum právě kompozitem. Cílem práce je vytvořit přehled těchto variant na základě analýzy ekonomického textu. Jelikož se jedná o text odborný, nelze opominout kompozita označující termíny, jež jsou hlavním znakem odborného jazyka.
Variants of translation of German compounds into Czech (illustrated with translation of economic texts)
Keywords: odborný překlad; metody překladu; ekvivalence; odborný jazyk; odborné výrazy; odborné termíny; kompozita; professional translation; methods of translation; professional language; professional terms; equivalence; compounds