Specifika ošetřovatelské péče o dětské pacienty s gastrostomií. - Pohlová, Světlana (Jihočeská univerzita, 2011)
Gastrostomie je jednou z přístupových cest, kterou je možné podávat enterální výživu dětem s poruchami příjmu potravy. Je metodou volby v situacích, kdy existuje reálný předpoklad podávání enterální výživy nazogastrickou sondou delší než šest týdnů a při neporušeném, funkčně zdatném zažívacím systému. Největší výhodou gastrostomie pro děti a jejich rodiče je možnost podávat enterální výživu i mimo zdravotnická zařízení. Optimální ošetřovatelská péče je jedním z hlavních předpokladů dlouhodobé funkčnosti gastrostomie. Proto je nutné vhodným způsobem edukovat rodiče a jejich děti o způsobu podávání výživy a péči o gastrostomii. Cílem práce bylo zmapovat informovanost rodičů v problematice gastrostomie v dětském věku a na jejím základě navrhnout jednotný edukační program s cílem jednodušší orientace v dané problematice. Metodou výzkumu bylo kvalitativní šetření. Technikou sběru dat studium zdravotnické dokumentace a polostandardizovaný rozhovor s respondenty v jejich domácím prostředí. Výsledky studia zdravotnické dokumentace, které definovaly soubor dětí se zavedenou gastrostomií byly pro lepší přehlednost zpracovány do grafické podoby. Rozhovory s respondenty v podobě audionahrávky byly převedeny do písemné podoby a kvantifikovány pomocí tabulek, z nichž bylo možné stanovit závěry výzkumného šetření. Výsledky šetření ukázaly, že problematickou oblastí edukace je praktický nácvik ošetřování gastrostomie a informovanost o možných komplikacích gastrostomie a způsobu jejich řešení. Na základě uvedených výsledků byla potvrzena potřeba vytvořit jednotný edukační program týkající se problematiky založení gastrostomie, péče o gastrostomii, podávání stravy, léků a možných komplikací gastrostomie ve smyslu získat schopnost komplikacím předcházet, rozeznat je a řešit.
Nursing Specifics in Paediatric Patients with Gastrostomy
Keywords: enterální výživa; gastrostomie; ošetřovatelská péče; poruchy příjmu potravy; enteral nutrition; gastrostomy; nursing care; eating disorder