Specifika uložení léků na oddělení - Jeremiášová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Téma bakalářské práce "Specifika uložení vybraných léků na oddělení" bylo vybráno proto, že se tato problematika týká všech nemocnic, a tím i všech zdravotnických pracovníků. Teoretická část je věnována léčivům a jejich formám, způsobu podání, všeobecným možnostem skladování a dále vybraným lékům, informacím o nich a pravidlům při jejich skladování. V práci mělo být zjištěno, zda při všech jejich povinnostech zbývá zdravotnickým pracovníkům prostor k tomu, aby věděli, jak správně zacházet s léky. I tato činnost se v nemocničních zařízeních spolupodílí na kvalitě péče o klienty. Pro pracovníky nemocnic jsou ovšem náročné nejen samotné požadavky, které musí v této oblasti plnit, ale řadu komplikací přináší i to, že se objevují stále noví distributoři léků, farmaceutické firmy a další aktéři, kteří se podílí na výrobě a distribuci léčiv. Ani tito lidé jim jejich práci neusnadňují, změny v nápisech, názvech či vzhledu obalů léků jsou jednou z dalších komplikací v jejich práci, ačkoli všichni musí dodržovat zákony a standardy z nich vycházející. Před vytvořením práce byly stanoveny dva cíle. V prvním cíli měly být zjištěny znalosti sester o specificích léků. Tento cíl zní: "Zjistit, zda všeobecné sestry znají specifika ukládání léků na oddělení." K tomuto cíli byla stanovena výzkumná otázka: "Jaká jsou specifika uložení vybraných léků na oddělení?" Ve druhém cíli jsme chtěli zmapovat, jakým způsobem sestry získávají informace o skladování léků. Tento cíl zní: "Zjistit, jak získávají všeobecné sestry informace o ukládání léků na oddělení." K tomuto cíli byla vytvořena výzkumná otázka: "Jakým způsobem získávají všeobecné sestry informace o ukládání léků?" Výzkum je věnován všeobecným sestrám v akreditované Nemocnici Jindřichův Hradec, a.s. Pomocí výzkumu mělo být zjištěno, zda sestry mají správné informace o tom, jak skladovat léky, a také to, jak informace získávají. Práce sester přitom není lehká. Všichni pracovníci musí zvládat svou specifickou roli a s tím spojené další práce. Na výzkumu se podílelo 80 sester z Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s. Jednalo se o sestry z 9 oddělení této nemocnice. K výzkumu byla použita metoda kvantitativního šetření pomocí dotazníků. Výzkumné šetření probíhalo v Nemocnici Jindřichův Hradec, a.s. Rozdáno bylo 111 dotazníků, konečný počet respondentů byl stanoven na 80, což tedy činilo 100 %. Data získaná z dotazníků byla vyhodnocena pomocí grafů. Výzkumné šetření probíhalo v měsíci dubnu roku 2014. O povolení k vytvoření výzkumu byla ústně požádána hlavní sestra Bc. Dana Běhounová. Předběžně jí byl poskytnut dotazník, který byl použit k vytvoření výzkumu. Na každém oddělení, kde probíhal výzkum, byla ústně položena otázka, zda se pracovníci chtějí výzkumu účastnit. Získaná data z dotazníků byla zpracována a vložena do grafů pomocí aplikace Microsoft Excel. Ve výzkumu jsou grafy podrobně popsány. Pomocí výsledků, k nimž jsme došli, byly splněny oba cíle a zodpovězeny výzkumné otázky. Respondenti odpověděli na všechny zásadní otázky správně a je zřejmé, že vědí, jak s léčivy zacházet, a také umí potřebné informace správným způsobem získávat. Výsledky výzkumu lze využít jako učební materiál na školách pro zdravotnický personál a také s nimi může být seznámena instituce, kde byl výzkum proveden, pokud bude mít zájem. Výsledky mohou být poskytnuty sestrám, které se na výzkumu podílely, a na jejich základě může být v této instituci případně postupováno dále, aby se zlepšila kvalita péče, nebo mohou daným pracovníkům nějakým způsobem usnadnit práci s léčivými přípravky.
The specifics of the placement of the selected medicaments in the hospital ward
Keywords: Klíčová slova: lék; léčivo; skladování léků; manipulace s léky; Keywords: medicine; drug; drug storage; handling drugs