Duševní hygiena jako prevence syndromu vyhoření u zdravotních sester - Váňová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá duševní hygienou jako hlavním prostředkem prevence syndromu vyhoření u zdravotních sester. Teoretická část charakterizuje hlavní příčinu syndromu vyhoření - stres. Dále popisuje profesi zdravotní sestry a celý proces syndromu vyhoření. Konec teoretické části charakterizuje duševní hygienu, duševní zdraví a popisuje vybrané metody relaxace. Praktická část se věnuje výzkumu o využitelnosti duševní hygieny v profesi zdravotní sestry v souvislosti s prevencí syndromu vyhoření. Cílem práce bylo zjistit, zda zdravotní sestry znají a dodržují zásady duševní hygieny a jaké s ní mají zkušenosti. Dalším cílem bylo zjistit, jak sestry vnímají a hodnotí psychosociální zátěž ve své profesi.
Mental Hygiene as Prevention of Burnout Syndrome in the Nursing Profession
Keywords: Duševní hygiena; relaxace; stres; syndrom vyhoření; zdravotní sestry; Mental Hygiene; Relaxation; Stress; Burnout Syndrome; Nurses