Edukace rómských žáků v alternativních formách vzdělávání se zaměřením na Waldorfskou školu - Samcová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2008)
Téma diplomové práce patří svým charakterem do oboru pedagogické psychologie a sociologie výchovy. Práce pojednává o výhodách vzdělávání romských žáků ve waldorfských školách. Pracuji s termíny: edukace, romská menšina, kognitivní determinanty, waldorfská pedagogika. Cílem práce je seznámení s problematikou vzdělávání romských dětí, celkové seznámení s romskou menšinou žijící v České republice, seznámení se způsobem výchovy romských dětí v závislosti na školní úspěšnosti, popsání kognitivních determinantů romských žáků ve vztahu k jejich školní efektivnosti a doložení výhod waldorfské pedagogiky pro romské děti v kontrastu tradičního školství.
Education of Romanies Pupils in Alternative Shapes of Education Focused on Waldorfs Schoul
Keywords: edukace; romská menšina; kognitivní determinanty; waldorfská pedagogika; education; Roma minority; cognitive determinants; Waldorf pedagogy