Petr Vok z Rožmberka jako mecenáš a sběratel umění. Malířství na dvoře posledního Rožmberka zosobněné tvorbou Bartoloměje Beránka Jelínka a jeho žáka Tomáše Třebochovského. - Vránková, Iva (Jihočeská univerzita, 2013)
Petr Vok z Rožmberka jako mecenáš a sběratel umění. Malířství na dvoře posledního Rožmberka zosobněné tvorbou Bartoloměje Beránka Jelínka a jeho žáka Tomáše Třebochovského. Tato bakalářská práce pojednává o posledním rožmberském vladaři, Petru Vokovi z Rožmberka, jako osobnosti vystihující podstatu manýrismu. Na tuto významnou historickou postavu bude nahlíženo z pohledu jeho mecenášské a sběratelské činnosti, především v oblasti umělecké s konkrétním zaměřením na malířství. Dále bude popsána situace a podmínky, které na tomto dvoře panovaly a ovlivňovaly umělecké ovzduší, a osobnosti, které zde působily. Práce se pak podrobněji zabývá tvorbou dvou vybraných malířů působících na dvoře posledního Rožmberka, Bartoloměje Beránka Jelínka a jeho žáka Tomáše Třebochovského, přičemž jejich dochovaná díla budou zasazena do uměleckého kontextu dané doby.
Petr Vok of Rosenberg as a patron and art collector. Painting at the court of last Rosenberg personified in works of Bartoloměj Beránek Jelínek and his disciple Tomáš Třebochovský.
Keywords: Petr Vok z Rožmberka; Bartoloměj Beránek Jelínek; Tomáš Třebochovský; renesanční a manýristické malířství; Petr Vok of Rosenberg; Bartoloměj Beránek Jelínek; Tomáš Třebochovský; renessaince and mannerism painting