Školní šikana jako téma etické výchovy - Šlechtová, Alena (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato práce se věnuje problematice školní šikany v souvislosti s etickou výchovou. První část práce se zabývá charakteristikou šikany a hledáním příčin z pohledu psychologie, vývojové psychologie a filosofie. Druhá část předkládá sociologické hledisko, kde je charakterizován současný postoj společnosti k násilí. Je zde popsán vliv rodinného a mediálního prostředí jako důležitých determinant ovlivňujících postoj jedince k násilí. Třetí část se týká předmětu Etická výchova, její charakteristiky a odlišných pojetí různých autorů. Součástí této části je analýza obsahů textů vzdělávacích dokumentů pro základní školy. Tato část práce obsahuje diskuzi a závěrečná doporučení získaná na základě výzkumného šetření.
School bullying as a topic of the Ethics education
Keywords: agrese; analýza; emoce; etická výchova; mediální prostředky; prosocialita; rodina; společnost; šikana; škola; výchova; vzdělávání; aggression; analysis; emotion; Ethics education; Medias; prosociality; family; society; bullying; school; education