Vývoj mapového obrazu města České Budějovice - Charvát, Josef (Jihočeská univerzita, 2011)
V diplomové práci se zabývám historickým vývojem města České Budějovice a starými mapami Čech vydanými v období první poloviny 16. století až poloviny 19. století. Porovnávám polohu jihočeských měst na mapách oproti skutečnosti i mezi mapami navzájem. Jedná se o Klaudyánovu mapu (1518, zřejmě první dochovaná mapa samotného území Čech) a její kopie od Münstera (1550 a 1570), dále o Orteliovy a Mercatorovy kopie Crigingerovy mapy (1568), Sadelerovu mapu Čech (1620), třetí vydání Aretinovy mapy Čech (1665), Vogtovu mapu (1712), Müllerovu mapu (1720) a její kopie (Hommanovi dědicové, Lotter, Schütz) a Lothovu mapu (1847). V další části práce se věnuji způsobu zobrazení města České Budějovice na jednotlivých mapách.
Development of the cartographic image of České Budějovice
Keywords: stará mapa; České Budějovice; polohová odchylka; mapová značka; old map; České Budějovice; positional error; map symbol