Houby revitalizovaného rašeliniště Soumarský Most - Matysková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato práce se zabývá monitoringem plodnic hub na 11 trvalých plochách a faktory ovlivňující jejich výskyt (vegetace, pH, konduktivita, hladina vody a výška rašeliny), ve třech hlavních vegetačních typech (blatkový brusnicový bor, sukcesní stádium s vysokou hladinou spodní vody, sukcesní stádium s nízkou hladinou spodní vody) na revitalizovaném rašeliništi Soumarský Most. Celkem se zde našlo 104 druhů hub, z toho 35 vřeckovýtrusných druhů na ploše 3x3 m a 79 stopkovýtrusných druhů na 9x9 m. Druhově nejbohatší z hlediska vřeckovýtrusných hub bylo sukcesní stádium s vysokou hladinou spodní vody, z hlediska stopkovýtrusných hub sukcesní stádium s nízkou hladinou spodní vody. Výskyt plodnic vřeckovýtrusných hub ovlivňuje výška hladiny vody, výskyt plodnic stopkovýtrusných druhů hub je ovlivňován zejména hloubkou rašeliny a přítomností Pinus rotundata.
Fungi of the revitalized peat bog of the Soumarský Most
Keywords: Soumarský Most; Ascomycota; Basidiomycota; mykobiota; houby; rašeliniště; blatkový bor; Soumarský Most; Ascomycota; Basidiomycota; mycobiota; fungi; peat bog; Pinus rotundata bog forests