Rozbor radionuklidického složení výpustí ETE - Buzek, Karel (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem práce je určení možného navýšení radioaktivních výpustí s ohledem na plánování výstavby dalších jaderně energetických bloků. Popsáno bude současně zastoupení radionuklidů v plynných a kapalných výpustech a z nich vyplývající dopad na kritickou skupinu obyvatelstva. Je uveden přehled výpustí v jednotlivých letech provozu jaderné elektrárny Temelín. Při provádění analýzy je postupováno následujícím způsobem: 1) je vypočten průměr celkových ročních výpustí nejvýznamnějších radionuklidů (skupin radionuklidů) a stanovena maximální kladná odchylka 2) je stanoven vliv prostředí při šíření radionuklidů 3) je vypočten předpokládaný úvazek efektivní dávky 4) vypočtený předpokládaný úvazek efektivní dávky je srovnán se současným autorizovaným limitem, dvojnásobným limitem a směrnou hodnotou efektivní dávky způsobenou výpustmi pro jedince z kritické skupiny obyvatelstva. V závěru je návrh navýšení autorizovaného limitu pro plynné výpustě o polovinu současné hodnoty na 60 {µ}Sv za kalendářní rok jako příjem pro jedince z kritické skupiny obyvatelstva. Současně je navrženo navýšení autorizovaných limitů pro kapalné výpustě na dvojnásobek současné hodnoty, tedy na 6 {µ}Sv. Tyto hodnoty jsou relevantní, neboť požadavek pro plynné výpustě je 0,3 směrné hodnoty stanovené legislativou a pro kapalné výpustě se jedná o 0,12 směrné hodnoty. Práci bude možno využít při projektování nových jaderně energetických bloků, a to při hodnocení vlivu na životní prostředí a konkrétně na jedince z kritické skupiny obyvatelstva. Dále bude využita jako průkaz optimalizace držitele povolení SÚJB pro oblast výpustí ve smyslu zákona 18/1997 Sb.
Analysis of radioactive discharges composition at Temelín NPP
Keywords: legislativa ČR; autorizované limity; výpusť; životní prostředí; legislation Czech Republic; authorized limits; effluent; living environment