Zlepšení informovanosti příslušníků integrovaného záchranného systému o možných projevech bioterorismu v České republice - Charvátová, Marie (Jihočeská univerzita, 2008)
V první části své bakalářské práce se zabývám historií biologického terorismu od jeho počátku až po současnost. Tato část by měla poukázat na to, že biologický terorismus - úmyslné využití biologických zbraní k poškození zdraví osob i zvířat, není fenoménem této doby. Existuje celá řada biologických původců, které se označují jako rizikové nebo vysoce rizikové, ale jen některé z nich lze úspěšně využít jako prostředek k teroristickým účelům. Pro jednotky integrovaného záchranného systému je důležité mít povědomí o základní charakteristice daných biologických původců. Z tohoto důvodu je podstatná část věnována charakteristice biologických agens včetně forem užití, mechanismech šíření až po možné důsledky jejich zneužití. Cílem práce je vypracovat text mapující současné poznatky o problematice bioterorismu určený pro celoživotní vzdělávání odborníků integrovaného záchranného systému. Po konzultacích s odborníky z řad základních složek integrovaného záchranného systému v Českých Budějovicích byl vytvořen dotazník zaměřený na analýzu informovanosti příslušníků základních složek integrovaného záchranného systému. Dotazník se použil k vyhodnoceni původní úrovně informovanosti příslušníků jednotlivých složek integrovaného záchranného systému a ke statistické analýze rozdílů ovlivňujících tuto informovanost. Následně byl vytvořen výukový text, jehož obsah byl konzultován s odborníky. K výukovému textu byl vypracován soubor prezentací. Zároveň byla vytvořena disková podoba výukového textu a prezentací k distribuci. Námětem pro další zpracování by mohlo být vypracování dalších výukových textů zaměřených na konkrétní činnosti související s danou problematikou, včetně jejich praktického využití v podobě výukových programů doplněných o výcvik a především kontrolu a vyhodnocení. Výcvikové situace by byly situovány tak, aby umožňovaly osvojování nově nabytých vědomostí.
Improvement of the sophistication of the joint rescue service (IZS) about possible consequences of the bioterrorism in the Czech Republic
Keywords: biologická zbraň; bioterorismus; dekontaminace; detekce; informovanost; integrovaný záchranný systém; terorismus; biological weapon; bioterrorism; decontamination; detection; awareness; Integrated Rescue System; terrorism