Vybrané charakteristiky hybného aparátu u dospívajících hráčů hokeje - Čermáková, Simona (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem bakalářské práce bylo stanovení pohyblivosti páteře, stavu plochonoží a antropologických charakteristik hráčů hokeje. Soubor probandů tvořilo 40 chlapců ve věku 14-18 let, kteří jsou členy hokejového oddílu v kraji Vysočina. Měřena a posuzována byla tělesná výška, hmotnost, obvodové rozměry (pravé paže, břicha, boků, pravého stehna) a kožní řasy (nad bicepsem, tricepsem, quadricepsem, subskapulární, suprailiakální). Z hodnot tělesné výšky a hmotnosti byl vypočítán Body Mass Index. Výsledky základních tělesných charakteristik souboru dospívajících hokejistů se při porovnání s výsledky referenčních souborů (dospívající plavci, probandi souboru Československé spartakiády 1985 a probandi 6. celostátního antropologického výzkumu dětí a mládeže 2001) statisticky významně liší. Při porovnání se souborem dospívajících plavců byly vypočteny statisticky vysoce významné rozdíly průměrných hodnot u Body mass Indexu, obvodu pravého stehna a u kožní řasy nad tricepsem, subskapulární, suprailiakální ve prospěch souboru hokejistů. U funkčních zkoušek páteře Stiborova a Ottova příznaku v předklonu byly jako vysoce statisticky významně vyhodnoceny rozdíly průměrných hodnot ve prospěch souboru dospívajících plavců. Rozdíly průměrných hodnot funkční zkoušky páteře Stiborova příznaku v záklonu byly vypočteny jako statisticky vysoce významný ve prospěch souboru dospívajících hokejistů. Rozdíly průměrných hodnot indexu Chippaux-Šmiřák (hodnocení stavu plochonoží) pravé a levé nohy u hokejistů a plavců byly vyhodnoceny jako vysoce statisticky významné, častější výskyt ploché nohy byl zaznamenán u dospívajících hokejistů. Rozdíly průměrných hodnot zkoušky šály u pravé ruky byly vyhodnoceny jako statisticky významné ve prospěch hokejistů.
Selected characteristics of the mobility in adolescent hockey players
Keywords: lední hokej; dospívající hokejisté; somatické znaky; pohyblivost páteře; plantogram; ice hockey; adolescent hockey players; somatic signs; mobility of the spine; plantogram