Odborná škola pro ženská povolání v Chrudimi v letech 1918 - 1938 - Hartlová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této bakalářské práce je podat první ucelenější přehled o Odborné škole pro ženská povolání, která se v Chrudimi nacházela od roku 1855 a patřila mezi hlavní dívčí školu ve městě a blízkém okolí do 30 km. Toto téma je výjimečné a pozoruhodné v tom, že ucelenější popis této školy v letech 1918 1938 nebyl doposud napsán. Práce je členěna na úvod, závěr a obsahuje celkem pět kapitol. První kapitola obsahuje stručnou exkurzi do ženského vzdělávání a ženské emancipace v Čechách. Poté následuje druhá kapitola, ve které jsou obsaženy možnosti vzdělávání, které ženy v těchto letech měly v Chrudimi a základní informace o Ženském výrobním spolku. Třetí kapitola se zabývá vznikem, fungováním a zánikem odborné školy pro ženská povolání v Chrudimi. Čtvrtá kapitola popisuje dějiny školy v letech 1918 1938 a každodenní chod. Pátá kapitola se věnuje významným studentkám a učitelkám této školy.
Professional school for female in Chrudim during years 1918 - 1938
Keywords: Ženský výrobní spolek; dívčí školy; ženské vzdělávání; Women's production association; girlish school; women's education