Fyzikální a biologické ošetření osiva ječmene - Bálek, Václav (Jihočeská univerzita, 2016)
Abstrakt Ječmen setý je hned po pšenici druhou nejstarší obilninou, která se začala pěstovat. Plocha, která byla oseta ječmenem v roce 2015, činila necelých 366 tisíc hektarů, což bylo o 15 tisíc hektarů více než v roce předešlém. Tato čísla poukazují na to, že i v dnešní době se jedná o důležitou a atraktivní plodinu. Cílem práce bylo studium vlivu ošetření sladu ječmene odrůdy Francin nízkoteplotním plazmatem na technologickou jakost sladovnického ječmene. Hodnoceno bylo několik parametrů. Parametry dosáhly těchto výsledků: zákal 12° (10,68 12,15%) a 90° (8,86 9,56 %), viskozita 8,6 % (1,46 mPa), pH sladiny (5,57 - 5,65), extrakt moučky v sušině (78,2 78,6 %), relativní extrakt pří 45 °C (31,2 33,4 %), barva sladiny (15,5 16,5 j. EBC), dusíkaté látky v sušině (11,71 12,11 %), rozpustné dusíkaté látky (3,9 4 %), Kolbachovo číslo (32,5 34,2 %), beta glukany (69 97 mg/l), diastatická mohutnost (147 152 Wk), dosažený stupeň prokvašení (70 71,8).
Physical and biological treatment of barley seed
Keywords: ječmen; plazma; slad; barley; plasma; malt