Finanční analýza výrobního podniku - Koutová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2022)
Předmětem této bakalářské práce je analýza finanční situace výrobního podniku, kterým je KOH-I-NOOR HARDTMUTH a.s. sídlící v Českých Budějovicích. Pro zhodnocení jeho finanční situace byly použity vybrané metody finanční analýzy jako horizontální analýza, vertikální analýza, analýza rozdílových ukazatelů nebo analýza poměrových ukazatelů. Dále byl proveden Du Pontův rozklad rentability vlastního kapitálu a pro predikci finanční situace byly využity vybrané bankrotní a bonitní modely. Metody byly aplikovány na data dostupná z veřejně dostupných účetních výkazů společnosti, které jsou přístupné na webových stránkách obchodního rejstříku. Výsledky jednotlivých ukazatelů byly porovnávány v čase, a to za období od roku 2011 do roku 2020, ale také v prostoru. Pro tento účel byly použity průměrné hodnoty odvětví CZ-NACE 32 Ostatní zpracovatelský průmysl, do kterého podnik spadá. Pro prostorové srovnání posloužily také konkurenti společnosti, jak z České republiky, tak ze zahraničí. Při samotné finanční analýze bylo zjištěno, že podnik má poměrně dobrou a stabilní finanční situaci a do budoucna není ohrožen finančními problémy, to i přes významný zásah pandemie COVID-19 do ekonomiky České republiky. K tomu přispívá jeho poměrně stabilní způsob samofinancování a velmi nízké využití bankovních úvěrů. V oblasti využívaných zdrojů financování by bylo pro společnost vhodné větší využití levnějších krátkodobých zdrojů, k čemuž se nabízí využití právě krátkodobých bankovních úvěrů, jako levnější alternativy k vlastním a dlouhodobým zdrojům. Přínosem pro společnost by bylo také motivovat své odběratele k dřívějšímu splacení obchodního úvěru, například prostřednictvím skonta.
Financial analysis of the production company
Keywords: Finanční analýza; výrobní podnik; metody finanční analýzy; účetní výkazy; Financial analysis; methods of financial analysis; financial statements; production company