Specifika výuky anglického jazyka na druhém stupni základní školy s výchovně vzdělávacím programem podle Marie Montessori - Háková, Lada (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se zabývá výukou anglického jazyka na druhém stupni základních škol s výchovně vzdělávacím programem podle Marie Montessori. Cílem diplomové práce je zjistit, jaká jsou specifika ve výuce anglického jazyka. Teoretická část představuje Marii Montessori, zakladatelku Montessori pedagogiky, její metody, principy a specifika. Dále se zabývá rolí učitele a dítěte v tomto vzdělávacím systému. Velká pozornost je věnována jazykové výchově, způsobu osvojení mateřského a cizího jazyka. Celou teoretickou část uzavírá rámcový vzdělávací program, jeho principy a cíle ve výuce anglického jazyka. V praktické části bylo pomocí pozorování a rozhovoru s učitelem a se žáky zjištěno, jakým způsobem probíhá výuka anglického jazyka na ZŠ a MŠ Na Beránku vzhledem k rámcovému vzdělávacímu programu.
TEACHING ENGLISH AT SECONDARY SCHOOL LEVEL AND ITS SPECIFICS CONSIDERING THE EDUCATIONAL THEORY OF MARIA MONTESSORI
Keywords: Alternativní metody; vzdělání; základní škola; rámcový vzdělávací program; Montessori pedagogika; specifika výuky; role učitele; role žáka; rodilý mluvčí; Alternative methods; education; secondary school level; general educational program; Montessori pedagogy; specifics of education; role of the teacher; role of the pupil; native speaker