Proměna života po úrazu páteře - Hašková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce "Proměna života po úrazu páteře" si klade za cíl prozkoumat změny a výzvy, které se objevují v životě jedince po úrazu páteře a způsoby zpracovávání změněné životní situace. Teoretická část práce popisuje úraz jako traumatickou zkušenost fyzické i psychické povahy. Dále se věnuje způsobům zvládání změněného zdravotního stavu a přijímání nového života. Popisuje možné dopady traumatu na jedince v souvislosti s úrazem páteře. Empirická část je realizována prostřednictvím narativního rozhovoru. Výzkumným designem výzkumné části je případová studie. Rozhovor umožňuje nahlédnout na životní příběh muže po úrazu páteře. Získaná data jsou vyhodnocena narativní analýzou. Výzkumný soubor tvoří muž, který je po úrazu páteře na invalidním vozíku. Ze získaných dat vyplývá, že nejnáročnější období nastává v době přesunu z nemocniční do domácí péče, v tomto období se objevují sebevražedné myšlenky. Postoj k životu se v čase mění, k největším změnám dochází právě v období přechodu do domácí péče. Úraz páteře může vyvrcholit v posttraumatický růst, může být zdrojem pozitivní proměny života, ale pozitivní důsledky nepřevažují ty negativní. Ve zpracovávání situace, do níž se jedinec po úrazu páteře dostává, výrazně pomáhá výtvarná tvorba, která slouží jako výplň volného času, odreagování, sdílení svých pocitů a myšlenek.
Change of life after a spinal injury
Change of life after a spinal injury
Keywords: úraz páteře; trauma; proměna života; způsoby zpracovávání; výtvarná tvorba; spine injury; trauma; change of life; methods of processing; artistic creation