Filosofická reflexe pedagogického vlivu digitálních a informačních technologií se zvláštním zřetelem na fenomén tzv. digitální demence - Staněk, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá filosofickými otázkami, vztaženými k vývoji současných nových technologií, a vlivem těchto technologií na výchovu nastupujících generací. Základním tématem je paradigmatická proměna empirické zkušenosti (o světě) lidí, kteří se již narodili do digitálního věku. Jedná se o tzv. "digitální domorodce", obývající infosféru kyberprostoru. Z hlediska filosofie výchovy je pod pojmem "digitální demence" chápána zejm. neschopnost a neochota člověka vystoupit z bublinového vesmíru personalizované reality a ztížená možnost na něj (z vnějšku jeho světorámce) výchovně působit. "Smyslem výchovy" je v práci chápáno "přimět vychovávaného k osobnímu obratu" a vésti jej k participaci na své "životní filosofii", tj. k nahlížení smyslu svého života a k jeho autonomnímu a autentickému žití.
The Philosophical Reflection of the ICT Influence in the Pedagogical Field with Special Focus on the Digital Dementia Phenomenon
Keywords: digitální demence; kyberprostor; infosféra; digitální domorodci; digitální nomádi; filosofie výchovy; filosofie vědy; vědeckotechnická revoluce; Digital Dementia; Cyberspace; Infosphere; Digital Natives; Digital Nomades; Philosophy of Education; Philosophy of Science; Scientific and Technological Revolution