Hlavní důvody odebrání dítěte rodičům a předání do ústavní, čí jiné náhradní výchovy. Případy řešené OSPOD Trhové Sviny v letech 2001-2011 - Pilečková, Jindra (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá konkrétními důvody, které vedou k návrhu SPOD v Trhových Svinech na odebrání dítěte rodičům a následného umístění do náhradní péče. Teoreticky práce popisuje rodinu, její funkce, rodinné vazby, rodičovství a poruchy rodičovství, rodinu neúplnou a náhradní. Dále stručně poukazuje na potřeby dětí, jejich psychickou a citovou deprivaci v raném dětství a na rizikové faktory, které mají na děti zásadní vliv. V neposlední řadě se zabývá legislativou, SPOD, ústavní péčí a druhy zařízení, kde probíhá následná péče, po odebrání z rodiny. Praktická část se zaměřuje na jednotlivé případy, dělí kazuistiky do tří základních skupin. Rozdělení spočívá v bližší specifikaci hlavních důvodů odebrání dětí rodičům ve všech dvanácti případech. Práce se dále věnuje sociální práci s rodinami realizovanou SPOD, jejich možnostmi v preventivní a poradenské činnosti. Poslední jmenované činnosti jsou velice důležité až nepostradatelné. Pokud budou zajištěny v plné možné míře, nebude docházet k výše popsaným případům tak často.
The main reasons for removal children from their parents and handover to institutional or different alternative education. The cases dealt with OSPOD in Trhove Sviny from the years of 2001-2011.
Keywords: orgán sociálně-právní ochrany dětí; opatrovnický soud; náhradní péče; pěstounská péče; osvojení; ústavní péče; diagnostický ústav; výchovný ústav; dětský domov; psychická a citová deprivace.; the social-legal protection of children; the guardianship court; alternative care; foster care; adoption; institutional care; diagnostic institute; educational institution; children's home; mental and emotional deprivation.