Zásah složek IZS a činnost krizového štábu města Třeboň s rozšířenou působností při havárii automobilní cisterny převážející kyselinu fluorovodíkovou - Řimnáč, Jiří (Jihočeská univerzita, 2009)
Přeprava nebezpečných látek po pozemních komunikacích představuje riziko vzniku mimořádné události, při které se přepravovaná látka může dostat mimo kontrolu. Problematika přepravy nebezpečných chemických látek je neustále aktuálním tématem. Řídí se podle mezinárodních předpisů, které stanovují podmínky pro nakládání s nebezpečnými chemickými látkami. Likvidace mimořádné události s únikem nebezpečné chemické látky vyžaduje provedení zásahu složek integrovaného záchranného systému. Společný zásah složek se řídí podle legislativních norem a interních pokynů. Bakalářská práce se zabývá legislativou v oblasti přepravy chemických látek a chemických přípravků. Poskytuje informace o označování dopravních prostředků pro přepravu nebezpečných chemických látek, o identifikaci a vlastnostech nebezpečných chemických látek. Charakterizuje správní území obce s rozšířenou působností Třeboň. Zabývá se problematikou integrovaného záchranného systému, jeho složením a činností při zásahu na únik nebezpečné chemické látky. Stanoví metodické pokyny pro postup činností jednotlivých složek integrovaného záchranného systému při společném zásahu na havárii dopravního prostředku převážejícího kyselinu fluorovodíkovou.
Action of the integrated rescue system´s unit and activity of the crisis crew of the Trebon city with extended competency by the accident of the tank transported hydrofluoric acid.
Keywords: nebezpečná chemická látka; integrovaný záchranný systém; krizový štáb; obec s rozšířenou působností; přeprava; havárie; mimořádná událost; ADR; dangerous chemicals; Integrated Emergency System; crisis crew; municipality with extended competency; transport; accident; emergency incident; ADR