Reprezentace uměleckého programu v časopise Květen - Vargová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na měsíčník Květen. Soustředí se zejména na jeho obecnou charakteristiku, na II. sjezd Svazu československých spisovatelů, kde se for-movaly myšlenky časopisu a program "poezie všedního dne", jenž je také náplní této práce. Dále je zmíněna ideologická proměna časopisu v průběhu čtyř ročníků, vztah květňáků k socialistickému realismu či věrohodnost jeho programu "poezie všedního dne". Opomenuta není ani cesta k druhému programu časopisu Květen a jeho kompliko-vanost. V závěru se práce zaobírá kritikou časopisu i jeho přispěvovatelů a mapuje příčiny, které vedly k zániku časopisu.
Representation of the attitude to art in the magazine Květen
Keywords: časopis Květen; poezie všedního dne; II. sjezd Svazu československých spisovatelů; socialistický realismus; kritika; magazine Kveten; Everyday´s Life poetry; II. Congress of Union of Czechoslovak Writers; socialist realism; criticism