Vnitropodnikové směrnice se zaměřením na metodické prvky účetnictví a nástroje jeho průkaznosti - Irouschková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2007)
Bakalářská práce je zaměřena na vnitropodnikové předpisy, které souvisejí s metodikou účetnictví a nástroji průkazného účetnictví. Význam práce spočívá v implementaci navrhovaných řešení problematiky do vnitřního uspořádání vybrané účetní jednotky. Cílem práce je přispět ke zdokonalení organizačního chodu účetní jednotky. Úvodní kapitola nejprve stručně informuje o právních předpisech, vztahujících se k účetnictví a významu vnitřních směrnic. Navazující kapitola definuje metodické prvky, jimiž jsou zejména: bilancování a oceňování, dokladovost, účet, podvojnost, souvztažnost, syntetický a analytický účet, účetní knihy a zápisy, účetní doklady. Mezi kontrolní prvky se zahrnuje inventarizace, předvaha, příp. vnitřní kontrolní systém, zahrnující tři prvky: kontrolní prostředí, kontrolní postupy, účetní systém. Druhá, praktická část práce aplikuje uvedená teoretická doporučení v podmínkách konkrétního podnikatelského subjektu. V metodické části je uveden vzor pro vnitropodnikové směrnice. První je definována směrnice o systému zpracování účetnictví. Následuje směrnice o účetních dokladech, jejich oběhu ve firmě, včetně archivního řádu a skartačního plánu. Poslední řešenou oblastí je inventarizace. Práce si klade za cíl, aby implementace ''metodologických směrnic'' napomohla splnění požadavků, kladených zákonem o účetnictví, tj. průkaznost, úplnost, správnost, srozumitelnost, přehlednost a trvalost účetnictví. Významná je pomoc vnitropodnikových směrnic při kontrolách, jednak vnitřních, ale zjednodušují postup i při kontrolách pracovníkům finančního úřadu. Důsledně zpracované směrnice jsou oporou pro nově příchozí zaměstnance, jejichž adaptační období je tak možné podstatně zkrátit.
In-company regulations focused on methodical elements of accounting and its probative tools
Keywords: vnitropodnikové směrnice; nástroje průkaznosti účetnictví; metodické prvky; účet; podvojnost; souvztažnost; syntetický a analytický účet; účetní knihy a zápisy; účetní doklady; inventarizace; předvaha; vnitřní kontrolní systém; in-company regulations; methodical elements; probative accounting tools; account; internal control system; account book and records