Role etiky v osobní spotřebě člověka - Budíčková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem mé bakalářské práce je vytvoření přehledu certifikátů, který by pomohl lidem vybírat a podporovat ty výrobce a obchodníky, kteří se chovají ohleduplně jak k životnímu prostředí, tak ke zvířatům i lidem. Teoretická část mé práce obsahuje množství informací o snižování osobní spotřeby, biopotravinách, spravedlivém obchodu, etickém spotřebitelství v souvislosti se snižováním negativního dopadu nadspotřeby na životní prostředí. V praktické části jsem sebrané certifikáty roztřídila do skupin pro lepší orientaci spotřebitelů a vytvořila didaktický materiál pro studenty Výchovy ke zdraví i ostatní zájemce. Zhodnotila jsem rozsah a kvalitu nabízených služeb dvou informačních středisek. Data byla získána metodou analýzy a syntézy a metodou řízeného rozhovoru. Obě odborné otázky byly potvrzeny.
Ethic status of personal consumption
Keywords: etika; osobní spotřeba; životní prostředí; ekologické zemědělství; ekologická stopa; spravedlivý obchod; vegetariánství; ethics; personal consumption; environment; organic farming; ecological footprint; Fair Trade; vegetarianism