Vliv metodiky účtování a sestavování účetní závěrky na věcnou a formální adekvaci ukazatelů finanční analýzy - Komárková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2007)
Základním zdrojem finančních dat pro každou finanční analýzu jsou výkazy účetní závěrky, tj. rozvaha, výkaz zisků a ztrát a případně ještě výkaz o peněžních tocích. Tyto výkazy sice poskytují finanční analýze podstatnou část informací potřebných k jejímu provedení, ovšem obsah jednotlivých ukazatelů finanční analýzy se může lišit v závislosti na tom, v jaké oboru podniky působí. Cílem diplomové práce je posoudit vliv věcného obsahu jednotlivých položek účetních výkazů z hlediska používaných ukazatelů finanční analýzy na adekvaci těchto ukazatelů a na základě toho zhodnotit finanční situaci konkrétního podniku. Pro analýzu podniku byly použity finanční poměrové ukazatele, ukazatele finančního zdraví a pyramidální rozklad. Na základě zjištěných výsledků se jedná o prosperující podnik, který posiluje svou finanční stabilitu. Pouze v roce 2004 zaznamenal ztrátu ve výši 357 mil. Kč vlivem mimořádných nákladů na restrukturalizaci. V ostatních letech podnik vykazuje zisk, který má rostoucí trend. Růstu zisku dosahuje především vlivem důslednější kontroly provozních nákladů. Snižuje své dlouhodobé závazky a výši krátkodobých bankovních úvěrů, je ale vhodné dbát zvýšené pozornosti v rámci úhrad svých krátkodobých závazků a s nimi spojené nízké likvidity.
The methodology of accounting and drawing up final balance and its influence on the subject and formal adequate expression of financial analysis indicators
Keywords: Finanční analýza; účetní závěrka; ukazatele finanční analýzy; vazby mezi ukazateli; pyramidální rozklad.; Financial analysis; statement of balances; financial analysis indicators; bond between indicators; pyramidal analysis