Funkce územních systémů ekologické stability v zemědělské krajině - Bícová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem mé bakalářské práce je hodnocení funkcí ÚSES v zemědělské krajině. Nejdříve je definován obecně pojem krajina a krajinná ekologie. U krajinné ekologie je největší pozornost věnována jejím funkcím a struktuře. Současně je charakterizován ÚSES. V práci jsou rozebrány jednotlivé krajinné prvky biocentra, biokoridory atd. U těchto prvků jsou uvedeny limitní prostorové parametry. Dále jsou v této práci popsány některé funkce zeleně v krajině. Největší pozornost je soustředěna na kapitolu ÚSES v pozemkových úpravách. V závěru práce jsou uvedeny úspěšné realizace projektů ÚSES na území ČR.
The functions of the territorial systems of the ecological stability in the agricultural landscape
Keywords: Krajina; ekologická stabilita; kostra ekologické stability; biocentrum; biokoridor; ÚSES; landscape; ecological stability; system of ecological stability; biocentre; biocorridor; TSES