Období dospívání dítěte z pohledu matky - Nová, Jana (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se zabývá pohledem matek na období dospívání. V teoretické části je nejprve vymezeno období dospívání, kde je popsán fyzický, kognitivní, emoční a sociální vývoj. Další kapitola pojednává o rodině s dospívajícím jedincem. Zvláštní pozornost je pak věnována vztahům mezi rodiči a dospívajícími jedinci a jejich proměnám. Zohledněna je rovněž i proměna jejich vzájemné komunikace. V neposlední řadě je přiblížen vztah mezi matkou a dítětem, včetně připoutání (attachmentu). Zmíněné jsou jednotlivé typy připoutání, ale i proměna citové vazby v období dospívání. Poslední kapitola je zaměřena na vztah matky s dospívající dcerou a dospívajícím synem. Hlavním cílem výzkumné části práce je zjistit, jak matky nahlíží na období dospívání svých dětí. Kvalitativní výzkum, který byl založen na polostrukturovaných rozhovorech ukázal, že změny v chování a sociální změny jsou matkami prožívány spíše negativně. Naopak pozitivně prožívají změny týkající se tělesné a kognitivní oblasti. Dále bylo zjištěno, že zvládání těchto změn bylo pro většinu matek poměrně obtížné. Některé tak přestaly vzniklé situace řešit. Zbytek respondentek řešilo změny s jejich blízkými. Vztah matek s jejich dospívajícími dětmi se ve většině případů prohloubil, zřídka docházelo k jeho oslabení či neměnnosti. Přestože matky prožívaly dané změny často značně negativně, většina z nich vnímá období dospívání svých dětí vcelku pozitivně.
Adolescence of child from the mother´s perspective
Keywords: Období dospívání; pohled matek; vnímání; Adolescence; mothers´ view; perception