Psychologická problematika užívání počítačů v různých věkových obdobích - Žižkovská, Markéta (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá psychologickou problematikou užívání počítačů a to v různých věkových obdobích. Je zaměřena hlavně na výchovně vzdělávací proces. Zmiňuje se o programech a přístupech pedagogů k novým metodám výuky. Pro otázku školního vzdělávání je podstatná rodina a komunikace v ní, proto se zde hovoří o informovanosti rodičů a rodinném prostředí. Vzhledem k tomu, že se práce dotýká také dospělé populace, část práce je věnována ergonomii počítačového pracoviště. Ovšem nejen zdraví lidé potřebují a využívají techniku. Důležitá je složka pomoci pro handicapované jedince. V této práci jsou uvedeny činnosti, které slouží k lepšímu vzdělávání nebo lepší socializaci postižených lidí. Významnou složkou bakalářské práce jsou zdravotní problémy a závislosti, které mohou vzniknout dlouhodobým užíváním počítačové techniky. Z tohoto důvodu je neopomenutelným aspektem volný čas, kterému byl vyhrazen též určitý prostor. Závěr práce utváří internet, jeho specifika u dospívající mládeže a celkové přijímání virtuální reality.
The Psychology of Computer Use in Relation to the Age of Users
Keywords: počítač; výchovně vzdělávací proces; informovanost rodičů; ergonomie počítačového pracoviště; počítačová technika; handicapovaný jedinec; socializace; závislost; volný čas; virtuální realita; computer; education proces; ergonomics workstation; computer technology; handicapped; socialization; psychology of communication; dependence; playtime; virtual reality