Politika zaměstnanosti EU v regionu soudržnosti Jihozápad - Venušová, Alena (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce Politika zaměstnanosti v regionu soudržnosti Jihozápad je rozdělena do devíti kapitol. Dvě kapitoly popisují základní právní dokumenty Evropské unie a České republiky v oblasti politiky zaměstnanosti a ukazují institucionální strukturu a nástroje Evropské unie, jako je EPSCO - Rada pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a ochranu spotřebitele, EURES - Evropské služby zaměstnanosti, Evropský sociální fond a konkrétní politiky zaměstnanosti. Čtvrtá a pátá kapitola objasňují charakteristiku regionu soudržnosti Jihozápad. V této souvislosti ukážu, že celý region vykazuje poměrně nízkou míru nezaměstnanosti v rámci České republiky. Další podkapitoly odkazují na projekty financované z Evropských fondů a na vývoj Lisabonské strategie na regionální úrovni. Důležitou část práce tvoří poslední kapitola. Jedná se o praktickou část, kde předkládám dotazník a rozbor novinových a časopisových článků ohledně politiky zaměstnanosti v EU. Součástí práce je francouzské résumé a dvojjazyčný glosář.
Employment Policy in the Cohesion Region "Jihozápad"
Keywords: politika zaměstnanosti; Evropská unie; region soudržnosti; employment policy; European Union; cohesion region