Časopis Červen - Stárová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá důkladnou analýzou jednotlivých ročníků časopisu Červen, jenž vycházel v letech 1918-1921. Časopis se během tří let své existence soustředil do čtyř ročníků, jejichž obsahové i žánrové zaměření se proměňovalo. V závislosti na této skutečnosti se proměňoval i okruh autorů, jenž do periodika přispíval svými texty, ať už z oblasti umělecké či články politicky orientovanými. Tato bakalářská práce sleduje tyto změny a dává si za úkol je popsat. Naše práce se okrajově věnuje i společensko-kulturnímu kontextu počátku 20. let 20. století, z historie vybírá takové události, jež mohly mít vliv na výslednou podobu časopisu. Hlavním cílem práce je deskripce čtyř ročníků Června, jeho obecná charakteristika, analýza vybraných kauz a především heuristická činnost, bez níž by naše práce nemohla vůbec započít.
The Journal "Červen"
Keywords: Červen; časopis; První republika; nová moderna; proletářské umění; komunismus; socialismus; S. K. Neumann; The Journal "Červen"; journal; First Republic; new modern; proletarian art; communism; socialism; S. K. Neumann