Psychologie architektury - Koutková, Ilona (Jihočeská univerzita, 2013)
Má bakalářská práce se zabývá všemi možnými aspekty mající vliv na konečnou podobu architektonických děl. Též jsem se tímto chtěla zamyslet nad samotnou podstatou a smyslem architektury; nad definicí jednotlivých pojmů, které dávají dohromady architekturu jako celek. Zajímá mne také souhra a vliv na jiné odvětví umění, ze kterých se architektura skládá, stejně jako samotný princip architektury. A považujeme-li architekturu za součást umění, zamýšlím se nad pojmem krása v architektuře jako takové. V neposlední řadě se zabývám vlivem architektury na životní prostředí, a naopak životního prostředí na architekturu. Součástí této bakalářské práce je i soubor významných staveb, které mne nějakým způsobem zaujaly i mne, proto jsem se pokusila vyjádřit i svůj názor na ně. V závěru se pak zabývám tématem, které má ve s$pojení krása a architektura významnou roli ? japonské zahrady.
Psychology of Architecture
Keywords: Feng shui; genius loci; významné stavby; japonské zahrady; psychologie barev; vliv životního prostředí na architekturu; pojem architektura; krása v architektuře; etika v architektuře; kompozice; prostor; Feng shui; genius loci; psychology of colours; Japanese gardens; beauty in architecture; Czech buildings; space; composition