Zpracování revitalizační studie vodního toku - Šindelář, Jiří (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem revitalizačních opatření odstaveného ramene řeky Otavy, které se nalézá na jihovýchodním okraji města Strakonice. Zájmová lokalita díky svému charakteru představuje cenné území z hlediska biodiverzity. Lokalita je v současné době ohrožena kompletním zazemněním v důsledku silně narušeného vodního režimu. Praktická část této práce je zaměřena na průzkum lokality z hlediska vodních poměrů, stupně zazemnění a výskytu rostlinných a živočišných druhů. Na základě výsledků průzkumu jsou následně navržena konkrétní revitalizační opatření, která by měla zajistit zachování této lokality i její biodiverzity.
Preparation of water course revitalization study
Keywords: vodní tok; revitalizace; renaturace; odstavené rameno; sedimenty; biodiverzita; Strakonice; watercourse; revitalization; renaturation; ox-bow lake; sediment; biodiversity; Strakonice