Výtvarný projev v metodách trénování paměti a kognitivních schopností seniorů. - Švecová, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce popisuje využití výtvarného projevu v metodách trénování kognitivních funkcí seniorů. V teoretické části přináší souhrn poznatků o stárnutí a stáří a vysvětluje význam aktivizace seniorů v naší republice. Zabývá se také specifiky výtvarného vyjadřování a arteterapie se seniory. V praktické části jsou popsány metody, využívající výtvarného projevu v posilování kognitivních funkcí, a to jak u seniorů se syndromem demence v rámci aktivizačního programu domova pro seniory, tak i u soběstačných seniorů žijících v domácím prostředí formou dobrovolného kursu trénování paměti. Autorka má snahu zjistit, do jaké míry a jakým způsobem můžeme v těchto programech uplatnit arteterapeutické prvky a metody tak, aby se oba přístupy navzájem obohatily, doplnily či umocnily.
Artistic expression via methods of training memory and cognitive abilities in senior citizens.
Keywords: Klíčová slova: Stárnutí; kognitivní funkce; trénování paměti; výtvarný projev; arteterapie; Key words: aging; cognitive functions; memory training; artistic expression.